Kunnen we al weer op pad?

Onder Reisverhalen kun je verschillende verhalen lezen van fietsers die dit jaar naar Rome gefietst zijn.
Natuurlijk hoop ik van harte dat het volgend jaar ook kan, maar dat valt nu nog niet te zeggen. Klik te zijner tijd op onderstaande links om je op de hoogte te stellen van de coronasituatie in Duitsland, Oostenrijk en Italië.

Duitsland
Reisadvies voor Duitsland van de Nederlandse overheid
Idem van de Belgische overheid
ANWB-overzicht met coronamaatregelen in Duitsland

Oostenrijk
Reisadvies voor Oostenrijk van de Nederlandse overhid
Idem van de Belgische overheid
ANWB-overzicht met coronamaatregelen in Oostenrijk

Italië
Reisadvies voor Italië van de Nederlandse overheid
Idem van de Belgische overheid
ANWB-overzicht met coronamaatregelen in Italië

Reisverzekering
Bij reizen naar een gebied met een oranje of rood reisadvies is het niet zeker of je dekking hebt op de reisverzekering. Neem hiervoor contact op met je reisverzekeraar.

Accommodaties
Verschillende campings bleven het afgelopen fietsseizoen dicht of accepteerden geen gasten voor één nacht. Ook sommige bed & breakfasts bleven dicht, vooral de B&B's die vooral als liefhebberij worden bedreven. Advies: bel de camping waar je wilt overnachten bijtijds op om te vragen of ze fietskampeerders voor één nacht ontvangen.

Veel hotels en bed & breakfasts vechten nu voor hun voortbestaan. Help ze door direct bij hen te boeken in plaats van bij booking.com, die hoge provisies vraagt van de hoteleignaar. Gebruik eventueel booking.com om de recensies te lezen en een keus te maken en zoek dan via Google Maps de website van de accommodatie van je keuze. In veel gevallen kun je direct op de site van de accommodatie boeken.
Bij een aantal populaire toeristenplaatsen die de route aandoet, bijvoorbeeld Heidelberg, Augsburg en Garmisch-Partenkirchen, maar ook veel kleine plaatsjes langs de Rijn, staat in de gids als eerste de website van de lokale VVV vermeld. Ook daar kun je zoeken en boeken.

Fietstransport
Het is momneteel niet verstandig te vertrouwen op de diensten van Soetens. Er zijn fietsers die klachten hebben over verlopen vouchers. Zij kunnen Soetens telefonisch niet bereiken en op mails wordt niet gereageerd. Wellicht is Care4luggage een alternatief voor je fietstransport.

Terugreis per trein
Bij de Treinreiswinkel zijn vanwege beperkende voorwaarden van spoorwegmaatschappijen (o.a. geen restitutie mogelijk bij wijziging code oranje/rood) momenteel geen trein&fiets boekingen mogelijk. Fiets Mee biedt deze service nog wel.

In verband met de coronacrisis rijdt de nachtrein Innsbruck – München – Amsterdam momenteel niet. Per trein terugreizen vanuit Italië wordt daardoor wel een hele onderneming. Volgens de site van de Deutsche Bahn is het met 4x overstappen nog wel mogelijk overdag van Garmisch-Partenkirchen naar Amsterdam te reizen. In hun reisadvies wordt echter geen rekening gehouden dat je momenteel geen fietskaartje kunt kopen voor een reis binnen Nederland.

Terugreis met de auto
Sommige fietsers laten in verband met de corona door vrienden of familie per auto ophalen. Houd er rekening mee dat in Italië lading, dus ook een fiets, niet opzij van de auto mag uitsteken. Naar achter uitstekende lading moet voorzien zijn van een reflecterend waarschuwingsbord van 50 x 50 cm met diagonale rode en witte strepen. 's Nachts is bovendien een rood licht nodig.

Naar Garmisch fietsen en langs een andere route terug
Afgelopen fietsseizoen bestelden relatief veel fietsers alleen deel 1. Misschien is het een leuk idee om vanuit Garmisch-Partenkirchen, het eindpunt van deel 1, langs een andere route terug te fietsen. De meest voor de hand liggende mogelijkheden staan hieronder. Zie ook het overzichtskaartje.

 • Bodensee – Königssee Radweg, dan Reitsma's Route naar Rome (3e druk uit 2011).
  Voordeel: je hoeft maar 2 boekjes extra aan te schaffen (€ 15,90 + € 22,95 = 38,85).
  Nadeel: Van Nierstein tot Amsterdam (555 km) valt de route samen met de heenweg).

 • Bodensee – Königssee Radweg, dan Rhein Radweg (alle vier delen).
  Voordeel: alleen het traject Bingen – Remagen (111 km) is gelijk aan de heenweg.
  Nadeel: je hebt 5 extra boekjes nodig (5x € 15,90 = 79,50)

 • Tussenoplossing:
  Bodensee – Königssee Radweg, Reitsma's Route uit 2011, van Nierstein tot Mainz (20 km) fietswegwijzers volgen, dan alleen deel 3 en 4 van de Rhein Radweg.
  In dat geval 4 extra boekjes nodig (3x € 15,90 + € 22,95 = 70,65).

 • Een iets korter rondje:
  Heen via Reitsma's Route (nieuwste druk) tot je bij Dillingen an der Donau de Donau bereikt, die stroomafwaarts volgen via de Donau Radweg tot Kelheim (ca. 140 km), dan terug via de Limesroute (deel 1).
  Voordelen: je hebt maar één extra boekje nodig en alleen de 111 km tussen Bingen en Remagen vallen samen met de heenweg. Als je terug de zwaardere variant door de Taunus neemt fiets je alleen tussen Koblenz en Remagen (50 km) dezelfde route.
  Nadeel: je komt niet helemaal tot aan de voet van de Alpen.

De Bikeline-gidsen Bodensee – Königssee Radweg, Rhein Radweg (1 t/m 4) en Donau Radweg 1 zijn verkrijgbaar bij de Fietsvakantiewinkel of bij de onafhankelijke reisboekhandels: De Noorderzon in Arnhem, De Wandelwinkel in Deventer, De Zwerver in Groningen of Alta Via in Antwerpen. Reitsma's Route uit 2011 is op deze site te bestellen (gebruik het veld Opmerkingen om aan te geven dat je de oude druk wilt), maar is ook verkrijgbaar bij de Fietsvakantiewinkel (geef dan wel nadrukkelijk aan dat je de oude druk wilt hebben).

In de Bikeline-gidsen staat vermeld waar je de GPS-track voor de betreffende gids kunt downloaden; de track voor de Limesroute kun je downloaden op de site van Europafietsers. De GPS-track en de aanvullingen voor de oude druk van Reitsma's Route zijn nog beschikbaar op deze site.

overzicht fietsroute terug vanuit garmisch-partenkirchen