Hoe lang doe je er over?


Echt sportieve fietsers bereiken Rome in drie of zelfs twee weken, maar de doorsnee vakantiefietser die onderweg ook wel eens een leuk plaatsje wil bekijken, op een terrasje zitten of een rustdag houden, zal eerder vijf weken nodig hebben. 

 

rome afstandstabel 2018Niemand zegt overigens dat je de héle route moet fietsen en dat dat in één vakantie moet gebeuren. Je kunt bijvoorbeeld een stuk per trein doen, door te beginnen in Roermond of door de landschappelijk niet zo boeiende Povlakte per trein te doen. Een heel genoeglijke manier om op een rustdag toch verder te komen is met het schip over de Rijn of het Gardameer.
Een andere mogelijkheid is de reis verdelen over twee of drie vakanties.

Er zijn ook fietsers die een rondje Midden-Italië doen via de verschillende route-varianten die daar voorhanden zijn. Het meest voor de hand liggende rondje is Florence – Assisi – Rome – Siena – Florence (773 km). Een langer rondje is mogelijk vanuit Ferrara: heen via de hoofdroute naar Rome, terug via de Toscane-route (1089 km). Beide rondjes kunnen natuurlijk ook andersom gemaakt worden, maar dan begin je met het zwaarste (en mooiste) deel van het rondje.
Tip: ga je met de auto naar Italië om daar een rondje te fietsen, dan kan je je auto veilig achterlaten op de camping in Ferrara. Dat kost € 5 per dag bij twee weken of meer. Voor een kortere periode is het tarief € 6,50 per dag. De campingbeheerder is bijzonder attent. Je moet een reservesleutel van de auto achterlaten ivm verplaatsen wegens gras maaien of onverhoopte calamiteiten. Vermoedelijk kun je ook op veel andere campings of bij agriturismo's je auto op deze manier achterlaten.