Hoe lang doe je er over?


Echt sportieve fietsers bereiken Rome in drie of zelfs twee weken, maar de doorsnee vakantiefietser die onderweg ook wel eens een leuk plaatsje wil bekijken, op een terrasje zitten of een rustdag houden, zal eerder vijf weken nodig hebben. Fietsers die het rustig aan doen en veel plaatsen onderweg bezoeken moeten rekenen op zes weken.

 

rome afstandstabel 2018Niemand zegt overigens dat je de héle route moet fietsen en dat dat in één vakantie moet gebeuren. Je kunt bijvoorbeeld een stuk per trein doen, door te beginnen in Roermond of door de landschappelijk niet zo boeiende Povlakte per trein te doen. Tussen Verona en Bologna kan je fiets elke twee uur zonder reservering mee in de regionale trein. Wil je verder via de Toscane-route dan stap je in Bologna weer op de fiets; wil je verder via de hoofdroute dan stap je hier over op de trein naar Ravenna. Onder het submenu "Hoe kom ik terug?" vind je nuttige tips over het reizen per trein in Italië.

Een heel genoeglijke manier om op een rustdag toch verder te komen is met het schip over de Rijn of het Gardameer.
Een andere mogelijkheid is de reis verdelen over twee of drie vakanties.

Er zijn ook fietsers die een rondje Midden-Italië doen via de verschillende route-varianten die daar voorhanden zijn. Het meest voor de hand liggende rondje is Florence – Assisi – Rome – Siena – Florence (773 km). Een langer rondje is mogelijk vanuit Ferrara: heen via de hoofdroute naar Rome, terug via de Toscane-route (1089 km). Beide rondjes kunnen natuurlijk ook andersom gemaakt worden, maar dan begin je met het zwaarste (en mooiste) deel van het rondje.
Tip: ga je met de auto naar Italië om daar een rondje te fietsen, dan kan je je auto veilig achterlaten op de camping in Ferrara. Dat kost € 5 per dag bij twee weken of meer. Voor een kortere periode is het tarief € 6,50 per dag. De campingbeheerder is bijzonder attent. Je moet een reservesleutel van de auto achterlaten ivm verplaatsen wegens gras maaien of onverhoopte calamiteiten. Vermoedelijk kun je ook op veel andere campings of bij agriturismo's je auto op deze manier achterlaten.

 

rome aantal dagenDe route is ingedeeld in etappes die voor de doorsnee fietser redelijk te doen zijn: ca. 80 km op vlak terrein en waar mogelijk minder kilometers naarmate er meer geklommen moet worden. Bij de indeling in etappes is ook rekening gehouden met de aanwezigheid van campings. Wie niet kampeert heeft natuurlijk meer mogelijkheden zijn of haar etappes langer of korter te maken.

Wie de etappes in de gidsen aanhoudt zit op 33 fietsdagen voor de hoofdroute vanaf Amsterdam. In bijgaande tabel is een schatting gemaakt voor verschillende soorten fietsers, variërend van wie het lekker rustig aan wil doen tot wie flink kilometers wil maken.