Kun je de route met kinderen fietsen?


Tot en met de Alpen is de route heel kindvriendelijk: rustige, vaak zelfs autovrije wegen of paden en weinig hellingen, vooropgesteld dat je bij beide Alpenpassen een stukje de trein resp. de bus neemt (zie hiervoor onder "Hoe zwaar is de route?"). Na de Povlakte wordt de route zwaarder en zijn wat drukkere wegen niet altijd te vermijden. Toch zijn er wel gezinnen met kinderen die tot Rome gefietst zijn. Enkele links naar hun reisverhalen staan hieronder.

 

rome met kinderen  

Rick en Babette met hun kinderen op het Sint Pietersplein

 
rome met kinderen 2  

Stien en Dries met hun kinderen bij Mittenwald,
op weg naar hun eerste Alpenpas.

 

Onder Reisverhalen staan verschillende blogs van fietsers met kinderen:  Rick en Babette bijvoorbeeld fietsten met hun kinderen Dilia (5) en Raffi (2) naar Rome. Babette schreef een leuk verslag met mooie foto's van de tocht. Aanbevolen 'leesvoer' voor andere gezinnen die nog aarzelen om met jonge kinderen op fietsvakantie te gaan!
Jeroen en Willemijn fietsen met hun vier kinderen in de leeftijd van 4 tot 11 jaar eveneens naar Rome. Op deze site staat een korte impressie van hun belevenissen.
Ook Emiel en Marloes maakten een reisverslag met foto's. Zij fietsen met het hele gezin naar Venetië.
En Stien en Dries fietsten met hun kinderen van Garmisch-Partenkirchen naar Verona. Stella (12 jaar), Lilli (11 jaar) en Astor (7 jaar) op eigen fietsen en Rocco (10 maanden) in een aanhangwagentje. Een leuk verslag met prachtige foto's.
Jaap tenslotte fietste met zijn zoon Stijn (8 jaar) tot aan Eberbach in Zuid-Duitsland en maakte daar een leuk filmpje van.

Een paar tips voor een fietsvakantie met kinderen
Maak de dagafstanden niet te lang, houd voldoende pauzes, maak genoeg tijd vrij voor dingen die kinderen leuk vinden en betrek ze bij het volgen van de route. Geef ze bv. een eigen fietscomputer en stimuleer ze een vakantiedagboek bij te houden. Een schat aan informatie over fietsen met kinderen vind je op www.fietsenmetkinderen.info.

Goed om te weten: In Oostenrijk is voor kinderen tot 12 jaar een fietshelm verplicht, ook als ze in een aanhangwagentje zitten.