Wat is de beste reistijd?


Voor de meeste fietsers zijn mei, juni en september de beste periode voor de tocht. In juli en augustus is het zeker in Italië (maar vaak ook al dichter bij huis) erg warm. Bovendien is het in het hoogseizoen drukker op campings en zal een kamer duurder en moeilijker te vinden zijn. Wil je alleen het Italiaanse deel doen, dan kun je in het voorseizoen nog een paar weken vroeger vertrekken, of in het naseizoen een paar weken later.
De beide Alpenpassen in de route zijn door hun geringe hoogte vaak al in april, maar zeker in mei sneeuwvrij. Maar soms kan er dan toch nog een sneeuwbuitje vallen.
Sommige fietsers zijn aangewezen op het hoogseizoen. Hopelijk hebben die wat aan de tips over fietsen bij warm weer onder Fietstips.

 

rome beste tijdWat voor weer valt er te verwachten?
Hoewel het weer steeds grilliger wordt mag je in Duitsland toch grofweg hetzelfde weer verwachten als bij ons, maar dan iets minder winderig. In het Alpenvoorland en aan noordkant van de hoogste Alpen kan het nat en koud zijn, vaak kouder dan in Nederland. Na de Reschenpas, waar je de hoofdkam overschrijdt, is het meestal veel zonniger en warmer. Maar soms komt de wind van de andere kant en regent het hier juist meer.

In de bergen zijn er grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht, zon en schaduw, dal en berg. Het weer kan heel plotseling omslaan; door de bergen zie je dat vaak niet aankomen. Luister dus altijd naar waarschuwingen van de lokale bevolking. En begin je bij mooi weer een excursie in de bergen, neem dan toch regenkleding en iets warms mee.

Op de Povlakte is het vaak drukkend en erg warm (30-35°). Ook de rest van Italië mag je warm weer verwachten, maar niet zo drukkend als op de Povlakte. Door de grotere hoogte koelt het in Midden-Italië in de nacht meer af. In Italië kunnen zich ’s zomers flinke onweersbuien ontwikkelen, maar over het algemeen blijven die niet lang hangen.

Nog een paar dingen om rekening mee te houden

  • Voordeel van het voorseizoen boven het naseizoen is dat de natuur in het voorjaar volop in bloei staat en dat de dagen lang zijn. In het najaar is de natuur minder uitbundig en zijn de dagen al weer merkbaar korter. Kampeerders moeten er dan rekening mee houden dat het ‘s avonds eerder donker wordt, terwijl de nachten kouder worden en het ‘s ochtends langer duurt voordat de tent droog wordt.
  • Door de lage ligging van de twee Alpenpassen zijn ze vaak al vroeg sneeuwvrij: vaak al in april, maar zeker in mei.
  • Juli en augustus zijn in Italië heet. Vooral augustus wordt het in Italië zeer druk: augustus is dè vakantiemaand voor Italianen. Betaalbaar onderdak vinden kan dan moeilijk worden. Als kamperende fietser krijg je meestal nog wel een plaatsje voor één nacht, maar jeu staat dan wel vaak heel dicht op elkaar op de camping.

 

rome sneeuw  
In de Alpen valt soms zelfs in april nog verse sneeuw.
Deze foto werd 30 april 2017 op bijna 1100 m hoogte genomen in het Leutaschdal.
Foto: Henk Noordkamp

 

Fietsen buiten het seizoen
Ga je buiten de periode begin mei – eind september op stap, dan kan het onderweg koud zijn. Veel campings zijn buiten de periode mei t/m september gesloten. In de Alpen kan er in het voorjaar nog wat sneeuw liggen. In het najaar is de kans op verse sneeuw aanwezig. Volg dan op weg naar de Reschenpas vanaf Nauders de hoofdweg, die in principe steeds geruimd wordt, dit in tegenstelling tot de autovrije weggetjes die de route gebruikt. Volg echter tussen Pfunds en Nauders nog niet de hoofdweg, want die is verboden voor fietsers.

Als je de route richting Nederland fietst
Fiets je de route andersom dan is de periode eind april tot eind juni het meest geschikt. In het begin van deze periode fiets je als het ware met het ontluikende voorjaar mee noordwaarts. September is een tweede mogelijkheid, maar houdt er rekening mee dat het gedurende de reis dan waarschijnlijk snel kouder zal worden: de zomer gaat voorbij èn je fietst van warme streken naar koelere.