Is er genoeg accommodatie onderweg?


hotels     campings

 

Een waarschuwing: Onderdakadressen zijn de afgelopen jaren vaak flink duurder geworden dan in de gidsen staat. Daarom heb ik voor deel 1 en 2 geheel bijgewerkte onderdaklijstjes gemaakt, die je kunt downloaden op de pagina Aanvullingen. Voor deel 3 hoop ik dat in het voorjaar nog te doen.


Hotels, bed & breakfasts etc.

  • Bed & breakfasts en hotels zijn langs de hele route voldoende te vinden. Sommige toeristenstreken richten zich vooral op de beter gesitueerde toerist, maar in de meeste etappes zijn er zowel betaalbare als luxe onderdakadressen te vinden.
  • In Italië zijn agriturismo's een heel leuk soort accommodatie. Je logeert er op de boerderij, waar zoveel mogelijk de producten van de eigen boerderij of in elk geval uit de eigen streek op de ontbijttafel verschijnen. Vaak kun je er in elk geval een aantal dagen in de week 's avonds zeer goed warm eten. Er bestaan luxueuze en eenvoudiger agriturismo's, maar het zijn bijna altijd sfeervolle plekken in een rustige, groene omgeving. Denk bij 'boerderij' niet alleen aan een melkveebedrijf; het kan ook een akkerbouwbedrijf of wijnboerderij zijn.
  • Langs de route zijn ook een aantal jeugdherbergen, maar lang niet genoeg om deze als enige vorm van onderdak te kiezen. In Duitsland is lidmaatschap van een jeugdherbergorganisatie vereist; in Italië niet. Veel hostels daar zijn ook niet aangesloten bij Hostelling International.
  • Overnachten in kloosters is veel minder wijd verbreid als bij de St Jakobsroute. In de gidsen zijn alleen enkele kloosters vermeld die voor iedereen open staan. Ga je echter als pelgrim op weg, wordt dan lid van de Vereniging Pelgrimswegen naar Rome. Bij deze vereniging kun je een pelgrimspas aanvragen. Daarmee openen zich vaak deuren van pastorie of klooster die voor anderen gesloten blijven.
  • Hieronder staan nog een paar andere mogelijkheden om het ook zonder tent betaalbaar te houden.

Gratis of goedkoop overnachten bij particulieren
Een mogelijkheid om gratis te overnachten is via couchsurfing. Je moet het niet zien als een gratis hotel; het is meer logeren bij vrienden die je nog niet kent. Daarom begin je met op de site van couchsurfing een profiel van jezelf aan te maken. Daarna kijk je welke couch-aanbieders er zijn in de plaats waar je wilt overnachten en bestudeert hun profiel om erachter te komen of er een 'klik' zou kunnen zijn. Vervolgens stuur je enkele van deze mensen een 'couchrequest' en wacht af of er positieve reacties komen.

Een vergelijkbaar concept is warm showers, een non-profit organisatie van fietsers voor fietsers om gratis bij elkaar te overnachten. Een profiel aanmaken voor deze organisatie kost eenmalig $ 30. Daarmee krijg je toegang tot bijna 200.000 gastadressen wereldwijd. Je kunt deze database op de site doorzoeken op naam of gebied. Reserveren doe je eveneens via de site.

In Nederland – en in mindere mate in België – kennen we Vrienden op de Fiets. Voor € 8 ben je een jaar lid en heb je via de site en eventueel het adressenboekje toegang tot zo'n 5000 gastadressen, waar je voor € 25 per persoon een bed, douche en ontbijt krijgt. Vaak is de gastheer -vrouw zelf fietser of wandelaar, of is dat vroeger geweest. Niet zelden weten ze allerlei wetenswaardigheden over hun stad, dorp of streek te vertellen. Reserveren doe je telefonisch of per email. In het fietsseizoen is het wel verstandig dat een paar dagen tevoren te doen.

Huisjes etc. op campings
Vooral campings bij populaire toeristensteden als Venetië, Florence, Assisi, Siena en Rome bieden vaak onderdak in stacaravans, trekkershutten of eenvoudige bungalows aan. Dat is meestal een voordeliger optie dan een kamer in de stad. Vaak is beddegoed bij de prijs inbegrepen; soms kun je het tegen meerprijs huren of je eigen slaapzak gebruiken. Sommige van deze voorzieningen hebben eigen sanitair; in andere gevallen ben je aangewezen op het sanitair van de camping. In een aantal gevallen is er ook een bescheiden kookgelegenheid aanwezig. Het al dan niet voorhanden zijn van deze opties is in de campinglijsten in de gidsen met symbooltjes aangegeven.

Campings

spreiding van campings langs de route
Campings zijn zeer ongelijk verdeeld over de route, zie de kaart hierboven. In sommige etappes zijn veel campings, bv in Limburg, langs de Rijn en de Neckar en in de Alpen. In sommige andere etappes zijn er maar een paar of is er alleen een camping bij het etappe-eindpunt. In twee etappes (één in Duitsland en één op de Povlakte) is helaas de enige camping die er was gesloten, terwijl in de laatste etappes voor Rome campings eveneens ontbreken. In Rome zelf is gelukkig wel een aantal campings, waarvan één dichtbij de route. Voor de overige zou je een heel eind door de stad moeten fietsen, daarom zijn die niet in de gids opgenomen.

De meeste campings maken voor trekkende fietskampeerders nog wel een plaatsje, zelfs als de camping eigenlijk vol is. Bijvoorbeeld door te vragen of je een perceel met een andere kampeerder wilt delen. Bij mini-campings is het echter verstandig vooraf te bellen of er nog plaats is: vooral in het weekend is een mini-camping wel eens in zijn geheel afgehuurd door een familie of vriendengroep. Zonder telefoontje vooraf loop je ook de kans dat er niemand aanwezig is om je toe te laten en het sanitair te openen.

Handige app om campings te vinden
Helaas verdwijnen er door de jaren geleidelijk steeds meer campings langs de route, zodat niet elke etappe meer bij een camping eindigt. Wie heel graag kampeert en daar een wat grotere omweg voor over heeft kan met de app Archies Campings kijken of er wat verder weg van de route misschien wel een camping is. De app geeft voor de meeste Europese landen een compleet overzicht van alle campings, in de vorm van een gpx.bestand met daarin de campings als point-of-interest. Verder heb je wellicht wat aan de initiatieven die in de volgende paragraaf vermeld staan.

Kamperen bij particulieren in de tuin
Er bestaan meerdere internetplatforms die je in contact kunnen brengen met mensen die hun tuin of erf beschikbaar stellen voor kampeerders, zoals www.campspace.com, www.homecamper.com en www.welcometomygarden.org. Via deze platforms maak je contact met degene die een kampeerplek beschikbaar stelt. Hij of zij laat je dan weten of er op de gewenste dag een mogelijkheid is. Over het algemeen betaal je bij zo'n adresje aanzienlijk minder dan op een camping, terwijl je er meestal meer rust en privacy hebt. Via Welcome to my Garden (WTMG) kun je zelfs gratis je tent opzetten in de tuin van gastvrije mensen. Om het platform en de site te onderhouden kost het lidmaatschap echter € 36 per jaar. Omdat Welcome to my Garden een Belgisch initiatief is zijn er vooral in België veel adressen, maar ook buiten België neemt het aantal adressen snel toe. Zo zijn er ook al diverse gastvrije tuinbezitters dichtbij de route naar Rome. Een verschil met de beide andere platforms is dat Welcome to my Garden net als Vrienden op de Fiets alleen voor 'slow travellers' bedoeld is, dus voor fietsers en wandelaars.