Is er genoeg accommodatie onderweg?


Bed & breakfasts en hotels zijn langs de hele route voldoende te vinden. Er zijn ook een aantal jeugdherbergen, maar lang niet genoeg om deze als enige vorm van onderdak te kiezen. Overnachten in kloosters is veel minder wijd verbreid als bij de St Jakobsroute. Campings zijn zeer ongelijk verdeeld over de route: in sommige etappes zijn veel campings, in andere maar een enkele.


rome woonvat  

Woonvaten op camping Rheineck in Bad Breisig
Foto: Evelyn Muurman

 

Kloosters
Iin de gidsen zijn alleen enkele kloosters vermeld die voor iedereen open staan. Ga je echter als pelgrim op weg dan kun je lid worden van de Vereniging Pelgrimswegen naar Rome en bij deze vereniging een pelgrimspas aanvragen. Daarmee openen zich vaak deuren van pastorie of klooster die voor anderen gesloten blijven. Een eerste aanzet tot een  kloosterlijst staat op deze site onder de Aanvullingen.

Campings
De route is ingedeeld in etappes van zo'n 70 tot 90 km (maar in de bergen aanzienlijk minder) die bijna allemaal eindigen in de buurt van een camping. In sommige gevallen ligt die camping nog wel een paar km van het parcours. Alleen dichtbij Rome zijn er in de hoofdroute twee en in de Toscane-route één etappe zonder camping. In Rome zelf is er een camping dichtbij de route. Soms (bv op de Povlakte) is die camping bij het etappe-eindpunt de enige in de etappe; in andere gevallen zijn er onderweg in de etappe nog een paar campings, of zelfs heel wat (bv in Limburg, langs de Rijn en in de Alpen). In Nederland, Duitsland, Oostenrijk en de tweetalige Italiaanse regio Zuid-Tirol hebben aardig wat campings ook enkele trekkershutten (meestal voor 4 personen) of woonvaten (voor 2 personen). 

De meeste campings maken voor trekkende fietskampeerders nog wel een plaatsje, zelfs als de camping eigenlijk vol is. Bijvoorbeeld door te vragen of je een perceel met een andere kampeerder wilt delen. Bij mini-campings is het echter wel verstandig vooraf te bellen of er nog plaats is: vooral in het weekend is een mini-camping wel eens in zijn geheel afgehuurd door een familie of vriendengroep. Zonder telefoontje vooraf loop je ook de kans dat er niemand aanwezig is om je toe te laten en het sanitair te openen.

Kamperen bij particulieren
Er bestaan meerdere internetplatforms die je in contact kunnen brengen met mensen die hun tuin of erf beschikbaar stellen voor kampeerders, zoals http://campinmygarden.com en https://www.gamping.com. Via deze platforms maak je contact met degene die een kampeerplek beschikbaar stelt. Hij of zij laat je dan weten of er op de gewenste dag een mogelijkheid is. Over het algemeen betaal je bij zo'n adresje aanzienlijk minder dan op een camping, terwijl je er meestal meer rust en privacy hebt. Op dit moment vermelden deze platforms nog weinig adressen in de buurt van de route, maar wie weet worden dat er in de toekomst meer.

Accommodatielijst
In de gidsen worden per etappe bijna alle campings en jeugdherbergen langs de route vermeld, plus veel bed & breakfasts, agriturismo's (onderdak op boerderij) en hotels, van eenvoudig tot luxueus. Bij campings worden openingsperiode en voorzieningen als winkel, restaurant, wasmachine, wasdroger en zwembad vermeld. Ook wordt met pictogrammen aangegeven hoeveel beschutting er is en of de camping rustig gelegen is.
Bij alle accommodaties worden de prijzen per nacht (in laag- en hoogseizoen) vermeld voor één persoon en voor twee personen. Natuurlijk kunnen deze prijzen wel na verschijnen van de gids verhoogd zijn. Sommige bedrijven verhogen hun prijzen elk jaar met zo'n 5%.
Klik hier voor een preview van de accommodatielijst van een etappe. (Scrol naar de 2e pagina van de pdf.)

Is het nodig vooraf accommodatie te reserveren?
Je legt daarmee je reisschema vaak onnodig vast, wat lastig kan zijn waneer het weer of de conditie een keer tegen zit. Daarom zou ik het alleen doen als je met een grotere groep fietst of in drukbezochte steden als Verona, Venetië, Florence, Siena, Assisi of Rome niet te veel wilt betalen. Denk bij betaalbaar onderdak in of bij steden overigens ook aan een trekkershut, huisje of huurcaravan op de camping.

In alle andere gevallen zou ik 's ochtends kijken hoe ver je die dag denkt te fietsen en aan de hand daarvan een adres uit de gids bellen om te vragen of ze een kamer voor je willen vasthouden. Wil je je plan voor de dag langer open houden, dan kunt je natuurlijk ook pas in de tweede helft van de middag bellen.
Bij hotels en jeugdherbergen kun je het ook op de bonnefooi proberen, maar de eigenaren van bed & breakfasts en agriturismo's vinden het meestal wel prettig wanneer je minimaal een paar uur van te voren even belt. Dan kun je samen een tijdstip afspreken waarop je komst de gastheer of gastvrouw schikt. Dit soort accommodatie wordt vaak alleen als bijverdienste of hobby gerund. Als je dan onaangekondigd voor de deur staat is er misschien niemand thuis of is de kamer nog niet in orde gemaakt.

Taalproblemen bij kamer reserveren?
Vraag je gastheer/vrouw voor je te bellen naar het volgende adres. In de gidsen staat daarom de vertaling van de zin: "Wilt u alstublieft dit nummer bellen en vragen of men vanavond een kamer voor mij/ons heeft? Hartelijk dank!"
Duits: Können Sie bitte dieses Nummer anrufen und fragen ob man heute Abend ein Zimmer für mich/uns hat? Herzlichen Dank!
Italiaans: Vuoi chiamare questo numero per me e chiedere se ci sono camere libere per me/noi stasera? Mille grazie!