Iets over mezelf

 

pasfotootjeIk ben opgegroeid in het mooie Zuiderzeestadje Enkhuizen, waar ik in 1949 onder het teken Kreeft geboren werd. Na het behalen van het HBS-B diploma (vergelijkbaar met het huidige VWO-B dipiloma) ging ik na enige omzwervingen in Amsterdam sociologie studeren met als specialisatie planologie. Toen ik er aan begon werd planologie wel "het vak van de toekomst" genoemd, maar na het afstuderen in 1978 was er door de intussen uitgebroken crisis met bijbehorende bezuinigen bij de overheid totaal geen werk in te vinden.

Veel van mijn studiegenoten klopten na hun afstuderen bij de Sociale Dienst aan om een uitkering aan te vragen, maar ik zocht werk via een non-profit bureau voor studentenbaantjes. Het tweede baantje daar was bij een kleine, gezellige koeriersdienst die geheel met werkstudenten draaide. Zo begon in de strenge winter van 1979 mijn bescheiden carrière in het transport, die na diverse overnames, fusies en faillissementen eindigde bij TNT Express, waar ik de laatste jaren voor mijn pensionering werkte als controleur gevaarlijke stoffen (in TNT-jargon: DG nominee).

Met de planologie is het nooit meer wat geworden, maar dat heeft me waarschijnlijk voor veel frustraties en teleurstellingen behoed: ik was die studie begonnen om de wereld wat mooier te maken, maar er zijn veel krachten aan het werk die het tegendeel lijken na te streven. Kijk maar om je heen...

Tussendoor heb ik ook twee jaar gewerkt als zetter bij een drukkerij en als de eigenaar van die drukkerij niet zo'n autoritaire man was geweest had ik waarschijnlijk het autostuur definitief verruild voor het toetsenbord. Maar ik heb er wel de liefde voor grafische vormgeving aan overgehouden die nu van pas komt bij het maken van de fietsrouteboekjes. Daarin kan ik bijna alles kwijt wat ik leuk vind: reizen, fietsen, cultuur, natuur, fotografie, cartografie, schrijven, vormgeven, informatie overzichtelijk ordenen en natuurlijk puzzelen hoe je de route zo goed mogelijk krijgt. Daarmee bezig zijn geeft mij heel veel voldoening.
De roylaties van mijn uitgever en de marge op de boekjes die ik via mijn site verkoop vormen een bescheiden aanvulling op mijn AOW en pensioentje, maar de belangrijkste beloning is dat fietsers mij niet zelden mailen dat ze mede dankzij mijn werk een onvergetelijke fietsreis hebben gehad.

Hoe ik met fietsroutes maken ben begonnen kun je hier lezen.

Luister ook de leuke podcast die Henrik Kos van Fietskriebels over mij en mijn route gemaakt!