Fietsverbod op de Arlbergpas

 

Omdat de Arlbergtunnel in de autosnelweg t/m 2 oktober 2017 dicht gaat voor onderhoud wordt de Arlbergpas als omleidingsroute gebruikt. Richting Nederland is al bergopwaarts al een fietsverbod afgekondigd. Vanaf St. Anton kun je de fiets meenemen in een pendelbusje naar de pashoogte. Richting Italië zal waarschijnlijk eveneens een fietsverbod plus pendelbusje ingesteld worden. Omlaag fietsen vanaf de pashoogte zal blijft wel toegestaan. Naast de pendelbusjes zijn er de volgende alternatieven:

Fiets meenemen in de trein
Dit kan vanaf Bludenz of vanaf Langen am Arlberg, maar je moet wel een plaats voor de fiets reserveren, het liefst minimaal één dag vooraf. Als het goed is kan dit ook telefonisch bij de ÖBB Hotline, tel 051717 of internationaal 0043-51717. Wil je bij een station reserveren dan zou ik aanraden dat in Bregenz te doen. De (oude) route komt daar langs het station. Vanaf daar is het nog ongeveer 100 km naar Langen am Arlberg, waar de drukte begint. Als je het eerder doet leg je je reisschema wel erg vooraf vast; doe je het later (in Bludenz of Langen am Arlberg) dan is de kans natuurlijk groter dat de eerstvolgende trein(en) geen vrije fietsplaatsen meer hebben. Fiets je richting Nederland, dan is Landeck de voor de hand liggende plaats om de reservering te doen. Het station Landeck bevindt zich in het stadsdeel Zams, 2 km ten oosten van het centrum van Landeck. Je kunt dan daar of in Sankt Anton am Arlberg instappen.
Er gaan ca. 6 treinen per dag met een beperkt aantal fietsplaatsen. De dienstregeling is hier te vinden.

Fiets meenemen in de postbus
Je kunt ook je fiets meenemen in de postbussen die over de Arlbergpas gaan, mits er plaats is. De bussen hebben achterop een rek dat plaats biedt aan 5 fietsen. Bus 91 vertrekt voor het station van Langen am Arlberg. Bij de halte Rauzalpe moet je overstappen op bus 92 naar St. Anton am Arlberg. De dienstregeling is te vinden op www.postbus.at.
Let op: e-bikes kunnen niet mee in de bus.

Via de Silvrettapas fietsen
Deze pas gaat meestal begin juni open (klik hier voor de openingsperiode) en is alleen aan te bevelen voor fietsers met goede conditie en dito klimvermogen. De pas is steiler (max. 12%) en hoger dan de Arlbergpas (2036 m tegenover 1793 m), maar ook mooier. Deze route is ca. 25 km langer. Daarom en omdat automobilisten voor de weg tol moeten betalen hoef je niet bang te zijn dat het doorgaand verkeer deze weg als omleidingsroute gaat gebruiken.

Klik hier voor een GPS track van route over de Silvretta. De weg is overigens niet moeilijk te vinden. Volg vanaf Bludenz de fietswegwijzers Montafon over een mooie, rustige fietsroute naar Partenen aan het eind van het dal. Daar op de rustige hoofdweg verder omhoog. Na de pas wordt de weg na het eerste grotere dorp (Galtür) geleidelijk drukker en zijn er een aantal tunnels. Normaliter is het mogelijk de fiets vanaf Partenen mee te nemen in de Vermuntbahn en zo het grootste deel van de klim te omzeilen, maar die is in de zomer van 2017 buiten dienst wegens werkzaamheden.

Een kamer vinden is geen probleem langs de Silvretta-route. Je kunt zelfs op de pashoogte overnachten. Vóór de pas liggen de volgende campings:

  • Rätikon, Rätikonweg 8, Bartholomäberg (bij Vandans), tel. 0664-5032234
  • Montafon, Zelfenstraße 79, Tschagguns, tel. 0664-2002326
  • Batmund, Silvretta-Bundesstraße 65c, St. Gallenkirch, tel. 05557-21893

Na de pas is er een camping voor Galtür: Camping Zeinissee, Zeinisjoch, tel. 0664-8757463 (mobiel) of 05443-8562 (vast). Als je 500 m na het tolhuisje de weg schuin links neemt (Zeinisjochstrasse) en die 4,6 km volgt kom je bij de camping, die 120 m hoger ligt dan de plek waar je de route verlaat. Volgens mijn informant heeft de camping een fantastisch uitzicht over de bergen en kent hij goede faciliteiten. De camping ligt op 1840 m hoogte, dus warme kleding en dito slaapzak aanbevolen! De eerste camping voorbij Galtür is pas in Landeck, waar je weer op de route van het boekje komt.

Volg je de route richting Nederland, dan is de Silvrettapas niet zwaarder dan de Arlbergpas. Na een zeer lange aanloop met lage stijgingspercentages zijn alleen de laatste kilometers (voorbij Wirl, het laatste dorp) echt steil (11%).