Fietstocht naar Rome van 2 mei t/m 26 mei 2014

door Herman Kusters

 

Met behulp van de reisboekjes van Hans Reitsma begon op 2 mei mijn reis naar Rome. Ik heb me weer goed voorbereid en had zo’n 1000 km training in de benen. Ik had me ook goed ingelezen en was er helemaal klaar voor. Na Santiago de Compostela (2011), Zuid-Frankrijk (2012) en rondje Nederland (2013) zou dit dus mijn vierde fietsvakantie worden.

 

Vrijdag 2 mei: Venray – Echtz 99 km
Eerst met de fiets naar het station in Oostrum. Vandaar met de trein naar Reuver om vanaf Reuver de fietstocht te beginnen. De keuze om in Reuver te beginnen is gebaseerd op het feit dat ik 2 etappes van 65 km te weinig vind omdat de campings niet in mijn plaatje passen. Via Roermond richting Duitse grens en verder over de mooie Rur Ufer Radweg dat goed te fietsen is. Een mooi en afwisselend landschap. Tegen 17.00 uur kom ik bij de camping waar ik aan de gesloten poort kom te staan. Na wat heen en weer gefietst kom ik via een restaurant op de camping waar verder geen gasten zijn. Het is koud en het dreigt te gaan regenen en ik kan slapen in een gebouw wat op het terrein staat. Blijft mijn tentje in ieder geval droog. In het restaurant gegeten, om het meer gewandeld en op tijd naar bed.

Zaterdag 3 mei: Echtz – Bad Breisig 104 km
Ik heb redelijk geslapen maar het was wel koud. Vanmorgen strak blauwe lucht en een harde koude noordoostelijke wind. Een mooie etappe dwars door de Zülpicher Börde. Veel landbouw en weinig dorpen. In Zülpich Kaffee mit Kuchen en een beetje in het dorp gekeken. Onderweg nog een paar mooie kastelen gezien / bekeken. Bij Villiprott zo’n 15 km op en af. Na Unkelbach een afdaling naar de Rijn. In Remagen was het te druk dus ben ik maar verder gefietst naar camping Rheineck in Bad Breisig. Een mooie en rustige camping in een dalletje.

Zondag 4 mei: Bad Breisig – St. Goar 74 km
Redelijk geslapen maar het was erg koud vannacht. Het ijs stond op de tent (- 4°). Voor 8 uur al op de fiets en meteen bij de bakker eten voor dag ingeslagen. Rustig langs de Rijn gefietst. Mooie dorpjes, mooie kastelen en dito boulevards. Bij het Deutsche Eck in Koblenz gepauzeerd tussen de vele toeristen. Verder naar het zuiden en rustig over het mooie fietspad langs de Rijn. Op tijd de camping opgezocht. Tentje opgezet en die was zo opgedroogd. Lekker gegeten en wat aanspraak gehad met andere gasten.

Maandag 5 mei: St.Goar – Leeheim 103 km
Goed geslapen en heb het niet koud gehad. Weer voor achten op de fiets en weer meteen verse broodjes voor onderweg gekocht. Verder langs de Rijn en weer langs veel mooie kastelen. Het was vandaag heerlijk rustig en in Bingen, na een heerlijk kopje koffie, de Rijn verlaten. Verder door heuvelachtig gebied. Het werd steeds warmer en in de middag kon ik zelfs in een T-shirt fietsen. Tussen de druiven en heuvel op en af in Nierstein over de pont naar Leeheim. Na wat zoeken (omleiding) kwam ik op een mooie camping bij een meertje. Inkopen gedaan en zelf potje gekookt op een bankje bij het meer. De wind is gaan liggen en wat een rust!!!!

Dinsdag 6 mei: Leeheim – Schriesheim 71 km
Goed geslapen en de vogels waren al voor 5 uur wakker... Vandaag een korte etappe omdat de campings ongunstig liggen. Prachtig weer en ’s-middags weer in de korte mouwen. Afwisselend landschap; bos, landbouw, fruit en ook wijnbouw. Erg rustige wegen en paden. Helaas 2 omleidingen die niet goed waren aangegeven! In Schwanheim kopje koffie met Kuchen en 2 broodjes gezond. De laatste 4 km naar de camping gingen omhoog en net voor de camping was een goed restaurant waar ik heerlijk gegeten heb. Ook op deze camping weinig leven...

Woensdag 7 mei: Schriesheim – Grötzingen 82 km
Vanaf half 5 is het gaan regenen. De tent nat ingepakt en om half 9 in de regen aangefietst. Wat broodjes voor onderweg gekocht. Op mijn gezicht en handen na alles in de regenkleding. Wat een natte bedoeling!!! Tot 11 uur in de regen en de wind tegen. Bij de Mac in Heidelberg gegeten. Van regen werden het buien en heb de plastickleding uitgetrokken. Veel prachtige en kilometers lange fietspaden door de bossen. In Bruchsal het mooie slot bezichtigd dat geheel was gerestaureerd. Zit op een doortrekcamping in de buurt van Karlsruhe maar er zijn geen fietsers.

Donderdag 8 mei: Grötzingen – Tübingen 100 km
Na een avond, nacht en ochtend regen was alles kletsnat. Om 10 over 7 goed uitgerust op pad. Het was vandaag veel vals plat. Het dal van de Würm was mooi maar wel vermoeiend. Na 10 uur hield het op met regenen en kon de regenkleding uit. Ook tussen Würm en Mühlhausen was het erg mooi maar wel 20 km vals plat. Weil der Stadt heeft veel mooie dingen. Het natuurpark Schönbuch was erg mooi. Stil, goede paden en een prachtige natuur. Bos zover je oog reikt. Een hert over de weg; een vos in het veld. Op de camping was het stilletjes. In de avond naar de stad en die was mooi. De stilte op de camping werd wreed verstoord door een megasnurker!!!!

Vrijdag 9 mei: Tübingen – Obersiggingen 73 km
Het heeft de hele nacht geregend. De tent in de regen ingepakt en in de regen aangefietst. Het was koud en er is hagel voorspeld. Het boekje zegt dat de Schwäbische Alb als een onverbiddelijke muur boven de stad uitreist. Ik heb die muur niet gezien. Het zicht was 25 meter... Na zo’n 20 km ben ik in Mössingen op de trein gestapt. Het hagelde en het weer werd steeds slechter. Op de Alb was het nog veel erger!! In Sigmaringen ben ik uitgestapt en het weer was prima. Het was droog en lekker van temperatuur. Het landschap was glooiend maar niet te zwaar. Kon zelfs in de korte broek verder! Stuk langs de Donau gefietst. Voor de eerste keer Romefietsers op camping. De was gedaan en het bleef lekker warm.

Zaterdag 10 mei: Obersiggingen – Bregenz 68 km
Erg goed geslapen en om half 9 op de fiets. Ontbijt op de knusse maar sobere camping. Rustig begin met een enkel klimmetje. Het weer wordt steeds beter en om 10 uur korte broek en T-shirt. Boven op de heuvels de Bodensee en de Alpen in de verte. Er cirkelt een grote zeppelin boven de Bodensee. Langs de Bodensee gefietst maar het zicht hierop was erg beperkt vanwege de bebouwing. Erg toeristisch en druk. Om 2 uur al op de camping. Nog even naar de Lidl voor het avondeten en het ontbijt. Tot een uur of 9 nog aangenaam en op tijd naar bed.

Zondag 11 mei: Bregenz – Bludenz 72 km
Slecht geslapen en veel regen. Om half 9 vertrokken in de regen. Het waaide verschrikkelijk hard, het stormde en het viel er met bakken uit. Langs de Rijn werd je zowat van de weg geblazen. Het was alsof je met tegenwind op de Afsluitdijk fietste. Na Feldkirch liep de route meer naar het oosten en had je de wind niet meer pal van voren. Ook de regen werd minder.
Het “polderlandschap”werd ingewisseld voor de Oostenrijkse bergen. De wolken hingen laag maar het was toch erg mooi. Om goed 3 uur bij een boerencamping in Bürs de tent opgezet en door de harde wind was alles zo weer droog. Later kwamen de 2 Romegangers ook nog op de camping. ’s Avonds en ’s nachts regen en koude wind.

Maandag 12 mei: Bludenz – Landeck 70 km
Vandaag dus de zwaarste etappe van de hele reis. Over de Arlberg die 1793 meter hoog is. Vanaf de start meteen bergop tot aan de top en dat is zo’n 35 km. Ik begin op tijd en start met 20 km vals plat met soms stijgingen van 7% tot 10%. Na Klösterle 10 km klimmen tot 9%. Dus geen vals plat maar “gewoon” omhoog. Het regent tot aan Stuben am Arlberg en ik denk erover om verder te gaan met de bus. De vraag is wanneer komt de bus en neemt die ook mijn fiets mee? Daar wacht ik niet op en na een korte koffiepauze verzamel ik alle moed en ga op weg de voor de laatste 6 km. Met een aantal haarspeldbochten (8%-10%) slinger ik naar boven en de laatste 3 km (6%) kom ik bijna uitgeleefd boven op de Arlberg. Ik heb een paar km moeten lopen omdat het niet anders meer ging maar ik heb het gehaald! Onderweg heeft het geregend, gesneeuwd en de zon heeft geschenen. Na een korte koude pauze boven heb ik mijn winterhandschoenen en bivakmuts opgezet en ben in een ruk doorgereden naar Landeck. Daar aangekomen blijkt de camping wegens renovatie in mei gesloten. Ik bel aan bij het huis naast de camping en daar blijkt de eigenaar te wonen. Hij laat me toch op de camping en ik heb mijn tentje opgezet, gedoucht en heerlijk gegeten in Landeck. Wat een dag!!!!!!!!!!

Dinsdag 13 mei: Landeck – Reschen 44 km
Na een goede nachtrust om 10 uur aangefietst. Het weer is onbestendig maar wat is de route langs de Inn mooi. Wel steeds omhoog maar goed te doen. Ik vervolg mijn route voorlopig over de Via Claudia Augusta. Onderweg een gezelschap van 8 mensen uit de omgeving van Oosterhout. Het waren gezellige mensen en het klikte meteen. Ben met hen verder gefietst. Zij hadden een begeleidend busje mee en mijn bagage werd in het busje gelegd. Dus met een bijna lege fiets vervolgde ik de route. Wat een weelde en verlichting. Tot aan de beklimming van de Norbertshöhe ging het geleidelijk omhoog. Net voor de beklimming werd er pauze gehouden. Ik heb mijn fiets op de bagagewagen gedeponeerd en ben met het busje naar boven gereden. Ik had de puf niet meer om deze forse klim aan te gaan. Het gezelschap had kamers in hotel Edelweiss  in Reschen (Italië) besproken evenals een diner. Ik sloot mij hier heel graag bij aan... Het was een heerlijk bed, een heerlijk diner en een heel goed gezelschap. Soms heeft een mens wel eens mazzel.

Woensdag 14 mei: Reschen – Merano 85 km
Na het ontbijt en afscheid genomen te hebben van 8 fijne mensen vertrok ik om 9 uur bij 2 graden in de sneeuw richting het zuiden. Langs de Reschensee en langs de linkerkant van het meer. Ook hier een mooi fietspad. De hele weg is bewegwijzerd en is wel gemakkelijk. Van 1520 mtr naar 400 mtr en de wind in de rug. Stukken van 21% omlaag! [De route is hier nu veranderd, zodat hij veel minder steil is geworden. - HR] Maar wat is Zuid-Tirol toch mooi. De zon kwam tegen 11 uur en het werd snel 20°. Korte broek en T-shirt. Een geweldig mooi fietspad, prachtige besneeuwde bergen om je heen en kilometers door de appelboomgaarden. Wat een genieten. In Merano op een prachtige camping gestaan. Merano bekeken en op tijd de tent in want het begon weer kouder te worden en harder te waaien.

Donderdag 15 mei: Merano – Rovereto 118 km
Goed geslapen en voor de eerste keer de tent droog ingepakt. Om 8 uur vertrokken met de zon hoog aan de hemel. Wat een mooie dag. Blauwe lucht, de zon en de frisse Reschenwind in de rug. De hele dag op een fietspad langs de Etsch/Adige. De omgeving was zo ontzettend mooi. Een voortzetting van het panorama van gisteren. GENIETEN IN OPIMA FORMA. In Rovereto is geen camping dus een kamer in de jeugdherberg. Rovereto was niets apart en na het eten nog wat rondgelopen. Op tijd naar bed en mijn tassen opnieuw ingedeeld.

Vrijdag 16 mei: Rovereto – Verona 83 km
Erg goed geslapen in een echt bed. Na het ontbijt om 8 uur op weg. Verder langs de Adige. Na zo’n 20 km was het fietspad afgelopen bij de grens van de provincie Verona. Dus weer over de gewone weg en door vele dorpjes. Het was uitstekend fietsweer (21°) en de wind nog steeds van achter. De bergen worden heuvels en na Rivoli wordt het vlak. Rond 2 uur kom ik in Verona aan en na een steile klim kom ik op de prachtige camping. Het is een klein plekje waar ik mijn tentje neer kan zetten maar het uitzicht over de stad is geweldig. Met mijn tijdelijke buurvrouw naar de stad geweest en deze bezichtigd. Tevens heerlijk gegeten. Tegen 10 uur zocht ik mijn tentje weer op.

Zaterdag 17 mei: Verona – Montagnana 60km
Het is een zomerse dag geworden met weinig kilometers door een weinig opwindend landschap. Veel landbouw en kleine dorpjes en gehuchten. Ik was al vroeg bij de jeugdherberg waar ik mijn tentje in de tuin heb opgezet. Montagnana is een oud stadje dat geheel ommuurd is. Er was feest in de stad en er was veel volk op de been en het was erg gezellig.

Zondag 18 mei: Montagnana  - Ferrara 74 km
Het was warm vannacht. Om 7 uur de tent uit, ingepakt en ontbeten en om 8 uur op de fiets. Het werd uiteindelijk 28° maar wel heerlijk fietsweer. Een hele dag over lange vlakke wegen in een Hollands aandoend landschap. Op de mooie camping in Ferrara werd ik door een Nederlands echtpaar echt in de watten gelegd; koffie, broodje en een luie stoel. Laat op de middag naar Ferrara en deze stad bezichtigd.

Maandag 19 mei: Ferrara – Ravenna 93 km
Het was in het boekje gemeld; een saai landschap met rechte wegen, weinig dorpen en niet veel te zien onderweg. En dat vond ik dus ook. Het was weer een ideale fietsdag met zo’n 25° en een lekker windje. Geen camping in Ravenna en daarom geslapen in de jeugdherberg waar maar een paar mensen verbleven. Ravenna bekeken en het is een mooie stad die genomineerd is voor de culturele hoofdstad in 2019. Na een terrasje en wat gegeten te hebben weer teruggefietst naar de jeugdherberg.

Dinsdag 20 mei: Ravenna – Bagna di Romagna 94 km
Na de drukte van de stad achter me gelaten te hebben waren de eerste 40 km veel landbouw. Het werd steeds stiller en na St. Vittore waren er de heuvels van de Apennijnen.  Erg mooi, groen en lieflijk. Weinig grote dorpen maar wel voldoende mogelijkheden om te eten en drinken. Het was met 30° prachtig fietsweer. De laatste 40 km vooral op en af en soms toch nog wel een steile klim. De camping is St. Piero was opgeheven en doorgefietst naar een B&B in Bagno di Romagna. Een kuuroord met grote hotels en een leuk klein centrum.

Woensdag 21 mei: Bagno di Romagna – Citta di Castello 74 km
Wat een dag...!! Vanaf de start meteen omhoog naar de top van de Verghereto. Anderhalf uur alleen maar klimmen. Het werd toch wel een beetje afzien; de warmte en het klimmen. De Valico di Montecoronaro was met 865 meter het hoogste punt van de dag. Ook het beschreven stukje slechte weg was gelukkig niet zo slecht als verwacht... Onderweg 2 zussen ontmoet die de weg andersom fietsten en een echtpaar uit Velden. Even heerlijk bijkletsen. Na een lunch op een schaduwrijke bank in Sansepolcro begon ik aan het sluitstuk van deze etappe. De weg naar de camping in Citta di Castello was echt verschrikkelijk zwaar (tot 11%). Ruim 3 km vol op de pedalen en in de brandende zon. Wie verzint nou zo’n plek voor een camping? De camping was prima en gastvrij. Heerlijk gegeten met een zalig flesje witte wijn. [Genoemde camping is inmiddels opgeheven, maar ik heb een nieuwe ontdekt in Sansepolcro, waarvoro je niet hoeft te klimmen. HR]

Donderdag 22 mei: Citta di Castello – Assisi 71 km
Het weer was erg goed (28°) en weinig wind. De omgeving was weer erg mooi en afwisselend. Wat mij opviel was dat er veel vervallen boerderijen waren. Ook dat er meer mooie woningen waren. Wellicht een iets rijkere regio. Ook hier weer alle voortuinen afgemaakt met gaas met daarachter een blaffende hond. Wat is Italië toch rijk aan (blaffende) honden. Op tijd op de camping in Assisi waar veel Nederlandse campers/caravans waren. (Blijkt achteraf een kortingsactie van de ANWB te zijn geweest...) Om 4 uur met een busje van de camping naar Assisi. Dit erg mooie stadje bezichtigd en om half 7 werd ik weer opgepikt. Met fietser Herman uit Zwolle op het terras van de camping verhalen uitgewisseld onder het genot van een heerlijk pilsje.

Vrijdag 23 mei: Assisi – Rome 40 km
Zoals gepland zou ik vandaag met de fiets van Assisi naar Foligno gaan om daar de trein te pakken naar Rome. In de regen aangefietst en op tijd in Foligno. Na een mooie treinreis van 2.25 u kwam ik aan op Termini in Rome. Wat een mega station. En druk, zo verschrikkelijk druk!!!! Ik heb een kwartier deze drukte op mij laten inwerken en toen het boekje van Reitsma genomen en de weg gezocht/gefietst/gelopen etc. richting camping Flaminio ten noorden van Rome. Eenmaal uit de hectiek van de stad fietste ik over een dijk naar de camping. Een erg mooie en luxe camping. Een echtpaar uit Bolsward was ook op camping. Zij waren gefietst van Bolzano naar Rome. Een leuk stel en ik heb er drie dagen fijne contacten mee gehad. Ik heb 3 dagen Rome gepland om Rome te bekijken en om bij te komen van de inspanningen.

Zaterdag 24 mei: Rome
Niet gefietst, uitgeslapen, boodschappen gedaan, gezwommen, lekker gegeten, op tijd een pilsje en heerlijk geluierd! Dat is pas vakantie. Tegen de avond kwam Herman uit Zwolle ook op de camping. Met het echtpaar uit Bolsward een gezellige avond gehad met een glaasje wijn en iets hartelijks. Het bleef nog lang aangenaam weer.

Zondag 25 mei: Rome 36 km
Goed geslapen en na het ontbijt gaan Herman uit Zwolle en ik op de fiets naar Rome. Herman kent Rome want hij is er al eens geweest. Op ons gemak maken we een toer door Rome. Tijdens de toer trakteert Herman op koffie met gebak. € 26,= mag hij afrekenen en dat doet dus verschrikkelijk veel pijn. Je wordt besodemieterd waar je bijzit. In een gezellig café eten we uitgebreid Italiaans en genieten van de sfeer in dit café. Na een gezellige en interessante dag Rome gaan we terug naar de camping en sluiten de dag af zoals gisteravond.

Maandag 26 mei: Terugreis
Na afscheid genomen te hebben van Herman en het echtpaar uit Bolsward vertrek ik om 1 uur per taxibusje naar het vliegveld van Rome. Om 2 uur meld ik mij bij de balie van Ryanair en nadat ik mijn bagage in een grote zak heb gedaan en de fiets heb laten inpakken wacht ik op het vliegtuig dat mij naar Weeze zal vliegen. Om 19.00 uur land ik en word ik door de familie opgewacht. De begroeting is voor mij emotioneel en ik ben blij dat ik weer thuis ben.

En zo kwam er een einde aan een mooie fietstocht.

Venray, 28 mei 2014

Herman Kusters