Tussen Nauders en de Reschenpas

Reitsma’s Route naar Rome is een schitterende toeristische fietsroute van ongeveer 2150 km van Amsterdam naar Rome via Duitsland en Oostenrijk. Je fietst door mooie, afwisselende landschappen en sfeervolle oude steden en stadjes. Vooral tot en met de Alpen is de route is erg rustig, vaak zelfs autovrij. Toch kom je wel van tijd tot tijd door een plaatsje met winkels en horeca. Na de Alpen worden fietspaden en stille weggetjes schaarser. Ook daar is echter naar de rustigste wegen gezocht.

Onnodige hellingen zijn vermeden, maar je zult toch over de Alpen, de Apennijnen en de nodige heuvels moeten. In de Alpen is daarbij hulp van trein of bus mogelijk.
Langs de route zijn hotels en B&B's in overvloed. Fietskampeerders treffen vrijwel iedere dag één of meer campings.

De route is in beide richtingen beschreven en wordt helemaal met GPS ondersteund. Soms zijn er onverharde wegen gebruikt. Met een randonneur of hybride zijn die prima te doen. Wil je per racefiets gaan, volg dan de asfalt-alternatieven die in de gidsen zijn opgenomen voor de langere onverharde gedeelten. Wil je ook de kortere onverharde stukken zoveel mogelijk vermijden, download dan de speciaal voor de racefiets gemaakte asfalttracks. Die wijken soms een beetje af van de route in de gids.

De gidsen hebben een praktische ringband en bevatten niet alleen overzichtelijke kaartjes met daarnaast een duidelijke routebeschrijving, maar ook hoogteprofielen, fraaie foto's, aardige achtergrondinformatie, toeristische tips en uitgebreide accommodatielijsten. Zie de preview.


Deel 1: Amsterdam – Garmisch-Partenkirchen

 

Het eerste deel voert van de Hollandse polders en rivierenlandschappen via de Rijn en de Neckar met hun romantische burchten, het idyllische dal van de Kocher en het vriendelijke heuvelland van Zuid-Duitsland naar Garmisch-Partenkirchen aan de voet van de Alpen. Daarbij kom ja langs talloze mooie steden en stadje als Koblenz, Boppard, Heidelberg, Ellwangen en Augsburg.
Van de drie delen is dit eerste deel het meest geschikt voor beginnende fietsers of fietsers met jonge kinderen. Vrijwel het hele parcours van deel 1 is zeer autoluw en er hoeft maar weinig geklommen te worden, zolas je in het hoogteprofiel hierboven kunt zien.

Wil je naar of via de Bodensee fietsen? De oude (3e) druk van deel 1 (Amsterdam – Bregenz) is nog verkrijgbaar, maar sluit in Bregenz niet aan op de nieuwe (4e) druk van deel 2. Klik daarom hier voor een gratis pdf van het ontbrekende stukje route. Let op: in 2017 krijg je op dit ontbrekende stukje route te maken met een fietsverbod over de Arlbergpas ivm wegwerkzaamheden. Lees meer...

Heel leuk is de Rur Ufer Radweg, die vanaf de Duitse grens 60 km lang het kabbelende riviertje de Roer volgt. Over een paar lage uitlopers van de Eifel bereik je daarna bij Remagen de Rijn. Zo worden drukke steden als Duisburg, Düsseldorf en Keulen vermeden. Van Remagen tot Bingen fiets je meestal direct naast de rivier. Het traject Koblenz – Bingen met zijn gezellige wijnstadjes en romantische burchten is het bekendste en mooiste gedeelte van de Rijn.

Vanaf Heidelberg volg je de Neckar over lommerrijke fietspaden met steeds wisselende uitzichten en daarna het idyllische riviertje de Kocher door vriendelijk boerenland met kleine dorpjes en af en toe een historisch stadje. Daarna moet er twee etappes geklommen worden: van Kochertal naar Jagsttal en daarna omhoog naar de Schwäbische Alb. Door een vredig landschap van akkers, weiden en bos bereik je tenslotte de Alpen.

De Rijn tussen Koblenz en Bingen

Heidelberg: Alte Brücke en Schloß

Fietspad in het Kochertal

De eerste Alpen achter Garmisch-Partenkirchen


Deel 2: Garmisch-Partenkirchen – Ferrara via Verona of Venetië

Deel 2 loopt van Garmisch-Partenkirchen door de machtige Alpen naar Ferrara, halverwege de Povlakte. Daarbij zijn twee makkelijke passen te bedwingen: eerst de Buchener Höhe (1256 m) en daarna de Reschenpas (1515 m). Bij de Buchener Höhe kan de fiets desgewenst mee in een regionale trein met lage instap; bij de Reschenpas biedt een bus met aanhanger voor fietsen uitkomst. (Klik hier voor meer info over hulp in de Alpen).

De Reschenpas wordt in principe het hele jaar open gehouden; de Buchener Höhe is door zijn geringe hoogte al vroeg in het jaar sneeuwvrij: vaak al in april, maar zeker in mei.
De rest van het 440 km lange Alpentraject verloopt hoofdzakelijk over vrijliggende, geasfalteerde fietspaden naast rivieren, tegen een decor van imposante bergen, met af en toe een korte klim.

De laatste 140 km van dit Alpentraject, van Ora (bij Bolzano) via Trento naar Verona, vinden sommige fietsers saai, omdat je bijna niet door plaatsjes komt en het fietspad soms dicht bij de snelweg ligt. Er is hier echter geen rustig alternatief voor de 'fietssnelweg' langs de Ádige. Wie de fietssnelweg echt niet leuk vindt kan in Trento beter voor de Venetië-route kiezen (zie hierna).

Via Verona of Venetië?
In Trento, de eerste echt Italiaanse stad op de route, kun je kiezen tussen de hoofdroute via Verona of de Venetië-route. Deze laatste is 74 km langer, heeft iets meer hoogteverschil, maar is landschappelijk de mooiste, omdat het fietpad langs de Brenta veel mooier is dan dat langs de Ádige in de hoofdroute.
In beide gevallen maken na ca 100 km de Alpen plotseling plaats voor de Povlakte, die meer boeit door de goede keuken en de historische steden dan door het landschap. Zo'n 30 km voor Ferrara komen hoofdroute en Venetië-route weer bij elkaar.

In de hoofdroute is Verona het onbetwiste hoogtepunt, met zijn Romeinse Arena en een aantal prachtige romaanse kerken. Maar ook het nog geheel door een imposante stadsmuur met 24 torens omgeven Montagnana is een aangename verrassing.

De Venetië-route begint met een pittige klim naar het Lago di Caldonazzo (4,2 km 6-10%), die desgewenst per trein gedaan kan worden. Het fietspad door het Valsugana naar het fraai gelegen Bassano del Grappa behoort tot de mooiste stukken van de hele route. Anders dan op de hoofdroute ligt er hier geen snelweg dichtbij de route. Na Venetië gaat de route over de uitgestrekte Povlakte verder naar Ferrara.

Uitzicht na de Reschenpas

Fietspad na de Reschenpas

Of via het Gardameer?
In deel 2 staan ook routes naar Tórbole aan de noordpunt van het Gardameer en vanaf Bardolino aan de zuidoostkant van het meer terug naar de hoofdroute, die je voor Verona weer bereikt. In de zomer en herfst kun je de boot over het meer nemen. Je kunt natuurlijk ook de drukke maar brede oeverweg volgen of een track die de (vaak met badgasten verstopte) fietspaden volgt die hier en daar langs de oever lopen.

Avondstemming in Bardolino

Kloostergang van de San Zeno te Verona

Het Canal Grande in Venetië

Deel 3: Ferrara – Rome via Assisi en/of Florence

In dit derde deel kun je kiezen tussen drie routes tussen Ferrara en Rome. Alledrie voeren ze vanuit de Povlakte over de lieflijke, groene Apennijnen en door het oogstrelende heuvelland van Midden-Italië naar de Eeuwige Stad, maar de ene route is aanzienlijk zwaarder dan de andere.

De hoofdroute via Ravenna en Assisi is het lichtst, maar zelfs dan blijft dit vanwege de heuvels het zwaarste deel van de hele route. De Toscane-route via Florence en Siena is het mooist, maar daar moet je dan ook meer dan twee keer zo veel hoogtemeters overwinnen. De derde route, via Florence en Assisi, houdt zowel qua zwaarte als wat betreft schoonheid het midden tussen de beide andere routes.

Natuurlijk is ook in deel 3 geprobeerd de route zo rustig te houden, maar omdat het wegennet in Midden- Italië niet erg fijnmazig is en fietspaden hier nagenoeg ontbreken, zijn wat drukkere wegen hier soms niet te vermijden. Helaas verkeren de wegen in Midden-Italië bovendien vaak in een erbarmelijke staat van onderhoud.

Een eerste hoogtepunt in de hoofdroute tussen Ferrara en Rome is Ravenna met zijn schitterende vroeg-christelijke mozaïeken. Niet lang daarna fiets je langzaam omhoog de Apennijnen in. De gebruikte pas is op een klein stuk na niet al te steil. Na Assisi, de stad van Franciscus, kun je genieten van het prachtige heuvellandschap in het zuiden van Umbrië. Tot Rome moet je daarbij wel de nodige heuvels overwinnen...

De Toscane-route is vanaf Bologna, waar je de Povlakte achter je laat, landschappelijk één groot feest: eerst een uitgesproken panoramische route over de Apennijnen, dan de heuvels van Toscane, en tenslotte de grote kratermeren van Bolsena en Bracciano. Cultureel zijn Bologna, Florence en Siena de hoogtepunten, maar ook de vele kleine en minder bekende plaatsjes zullen je zeker bekoren.

De route Florence – Assisi houdt qua zwaarte en schoonheid het midden tussen de beide andere. Met deze route kun je deze twee bijzondere steden op weg naar Rome bezoeken. Ook maakt hij een pittig, maar onvergetelijk mooi rondje van ca 750 km door Midden-Italië mogelijk: Florence – Assisi – Rome – Siena – Florence.

Zonnebloemen in Umbrië (hoofdroute)

Landschap kort voor Siena (Toscane-route)

Kerkportaal in Bevagna, Umbrië (hoofdroute)

Anghiari aan de route Florence – Assisi